Şirketinizde gerçekleşen alış, satış, tahsilat veya ödeme gibi işlemler cari hesaplarında alacak yada borç oluşmasına neden olur. Bu nedenle müşteri takibi şirketiniz için oldukça önemlidir. Peki, cari takibi için kullanılan yöntemler nelerdir?

Cari hesabın içeriğini ne oluşturur?

Cari hesap, müşterilerinizle yada tedarikçilerinizle yaptığınız alacak ve borç oluşturan işlemlerin tümünün tutulduğu hesaptır. Müşterinize bir ürün sattığınızda cari hesabına bir borç işlemi yazılır. Müşteriniz size ödeme yaptığında cari hesabına bir alacak işlemi yazılır. Tedarikçinizden bir mal aldığınızda tedarikçinizin cari kartına alacak yazılır.

Cari hesabın alacak bakiyesi vermesi carinin sizden alacaklı olduğu anlamına gelir. Müşteri hesabının borç bakiyesi vermesi ise müşterinizin size borçlu olduğu anlamına gelir. Alacak ve borç bakiyeleri yapılan ödemeler ile kapatılır.

Müşteri hesap yönetimi ne sağlar?

Cari hesap yönetimi ile müşterilerinizle olan işlemlerinizi detaylı bir şekilde takip edebilirsiniz. Gerektiğinde cari ekstresi raporu alarak olası anlaşmazlıkların önüne geçebilirsiniz. Cari hesap takibi müşterinizle çalışmaya başladığınız günden bugüne kadar yapılan işlemlerin tüm detaylarını görmenizi sağlar.

Cari hesap yönetimi kolay mıdır?

Bu sorunun cevabı seçtiğiniz yönteme göre değişmektedir. Bazen çok kolaymış gibi görünen cari hesap yönetim teknikleri zaman içerisinde işin içinden çıkılmaz bir hale gelir. Bir müşterinin bakiyesini öğrenmek yada cari ekstresi hazırlamak işkenceye dönüşebilir. Üstelik borç alacak takibinde yapacağınız hatalar maddi olarak zarar uğramanıza bile neden olabilir.

Bu yanlış yöntemlerden ilk cari takibi için defter kullanmaktır. Bakkal hesabı olarakta adlandırılan bu yöntemde müşteri borç alacak işlemlerinizi bir deftere kaydederek tutarsınız. Zamanla defter dolar, eskir, yıpranır ve aradığınız bir bilgiyi bulmak oldukça zorlaşır. Bu yöntemle cari takibi yapmak başlangıçta kolay gibi görünsede zaman içerisinde bir müşterinin cari ekstresini çıkarmak borcunu hesaplamak oldukça zorlaşır. Müşteri hesaplarında hata yapmak kolaylaşır ve hem zaman hem para kaybına sebep olur.

Cari hesap takibi için tercih edilen bir diğer yöntem ise müşteri borç alacak hareketlerini excel’de tutmaktır. Bu yöntemde de zaman içerisinde müşteri takibi yapmak zorlaşacaktır. Her müşteri için oluşturacağınız excel sayfaları zaman içerisinde çoğalacak aradığınız bir kaydı bulmak sorun olacaktır. Ayrıca excel dosyalarınızın yedekleme olmadan bilgisayarınızda durması oldukça risklidir.

Günümüzde pek çok firma cari hesap takibi için kolay pratik bir program kullanmayı tercih etmektedir. Sav müşteri takip programı gibi bir program verilerinizin düzenli yedeklenmesini raporlarınızın saniyeler içerisinde hazırlanmasını ve müşteri hesaplarınızın kolayca takibini sağlar. Ayrıca online müşteri takip sistemlerinin aksine internet olmasa dahi çalışmaya devam edebilirsiniz.

Masaüstü müşteri yönetim programı kullanmanın bir diğer avantajıda online sistemler gibi aylık yada yıllık ödeme yapmayı gerektirmemesidir. Böyle bir programa sadece bir defa ücret ödeyerek müşteri takibini işletmeniz için sürekli bir gider olmaktan çıkarırsınız.

Continue Reading