Sonunda uzun süredir hayalini kurduğunuz şirketinizi kurdunuz, muhasebecinizle anlaştınız, gerekli evrakları toparladınız ve faturanızı hazırlattınız. Peki şirketinizin ön muhasebesini nasıl yöneteceğinizi düşündünüz mü? Her ne kadar muhasebeciniz beyanname verilmesi kdv stopaj hesaplanması gibi yasal işleri sizin adınıza yürütse de şirketinizin ön muhasebesinin sizin tarafınızdan tutulması gereklidir. Bir ön muhasebe kılavuzu niteliğinde olan bu yazıyı sizler için hazırladık.

Ön Muhasebe ne iş yapar?

Şirketinizin yasal zorunluklarını yerine getirmek için çalıştığınız muhasebeciniz firmanızın finansal yönetiminden sorumlu değildir. Ön muhasebe bir anlamda deponuzda kaç adet stok olduğunun, hangi müşterinizin size ne kadar borcu olduğunun, kime ne kadar ödeme yaptığınızın, kasanızda ne kadar nakit olduğunun takibi iken muhasebe bunlardan tamamen farklı yasal evrak işleridir. Bu nedenle işletmelerin çoğunda ön muhasebeden sorumlu kişi bizzate işletmenin sahibidir

Ön muhasebe nedir nelerden oluşur?

İşlerinizi hızlandırması adına ön muhasebede bilmeniz gereken şeyleri bu yazımızda bulabilirsiniz. Bu tanımlamarı öğrenmeniz işlerinizin takibi açısından hem kolaylık hemde hız kazanmanızı sağlayacaktır.

Stok Takibi: İşletmenizdeki ürünler sizin stoğunuzdur. Alım satım işlemi sonrasında oluşan stok giriş çıkış hareketleri ve stok miktarlarının takibi ön muhasebe doğrultusunda yapmanız gereken işlemlerdir.

Cari Hesaplar: Cari kelimesinin esas anlamı geçerli olan, yürürlükte olan demektir. Ön muhasebede cari kavramı Müşteri ve Tedarikçiler için kullanılır. Cari takibi de ön muhasebe için oldukça önemlidir.

Faturalar: Bir ürün alır yada ürün satarken fatura kesersiniz. Fatura kesme işlemi sonrasında stok miktarlarınızda ve cari bakiyelerinde değişim olur.

İrsaliye: İrsaliye satılan bir malın alıcıya gönderilmesi sürecinde düzenlenmesi gereken bir belgedir.

Sipariş: Sipariş bir malı almak yada satmak amacı ile düzenlenen takip amaçlı formdur. Satış yada alış öncesi sipariş işlemlerinin takibini sağlar.

Teklif: Teklif alınması planlanan bir ürünün fiyat bilgisini bildirme amaçlı hazırlanan bir formdur. Sipariş öncesi alınması düşünülen bir ürün için teklif hazırlayarak müşteriye fiyat bildirimi yapılabilir.

Çek/Senet: Ödemelerinizi çek ve senet ile aldığınız yada gerçekleştirdiğiniz durumlarda bu çek ve senetlerin işlenmesi gerekir.

Bankalar: Banka işlemleri sonucu oluşan hareketler ve bakiyeleri içerir.

Kasalar: Nakit tahsilat veya nakit ödeme işlemleri sonucu oluşan hareketler ve bakiyeleri içerir. Gelir gider takibi için önemlidir.

Personel Ödemeleri: Personel ücretleri sonucu oluşan hareketlerde ön muhasebe dahilinde kayıt altına alınması gereken işlemlerdir.

Nasıl Ön Muhasebe Tutabilirim?

Muhasebe için belirli kurallar olsada ön muhasebe için tanımlanmış kurallar yoktur. Bununla birlikte pek çok işletme ön muhasebe kayıtlarını tutmak için bir masaüstü bir program kullanmayı tercih eder. Defter yada excel kullanımı ön muhasebe tutmak için yapılan en büyük hatalardan biridir çünkü zaman içerisinde oluşan karmaşa işin içinden çıkılmaz bir hale gelir.

İşletmenizin ön muhasebesini tutmak için ekonomik ve pratik Sav Şirketim‘i kullanabilirsiniz. Böylece uzun öğrenme aşamalarına gerek duymadan ön muhasebenizi tutmaya kolayca başlayabilirsiniz. Üstelik ön muhasebe kursu yada eğitimi almanıza gerek yoktur.

Sav Şirketim Ön Muhasebe Programı’nın avantajları nelerdir

  • Küçük işletme ve girişimcilerin ihtiyaçlarına göre tasarlanmış kolay kullanım ve uygun fiyat avantajlarına sahiptir. Temel düzeyde bilgisayar kullanabilen herkes indirip kullanmaya başlayabilir.
  • Sadece bir defa ödeme yaparsınız. Aylık veya yıllık ödeme yoktur. Ayrıca ihtiyaçlarınızı bildirerek yapılacak güncellemelerden ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.
  • Masaüstü program olduğu için web tabanlı uygulamalardan farklı olarak internet olmasa dahi çalışabilirsiniz.
  • Verileriniz kendi bilgisayarınızda olacağı için sizden başka kimse tarafından görülemez.
  • İstediğiniz zaman istediğiniz tarih aralığındaki raporu kolayca alabilirsiniz.
  • Excel’deki verilerinizi programa aktarabilir yada aldığınız raporları kolayca excel’e aktarabilirsiniz.
  • Telefon yada e-posta ile ücretsiz destek alabilirsiniz.
  • İsterseniz E-Faturaya geçiş yapabilir ve faturalarınızı E-Fatura E-Arşiv fatura olarak kesebilirsiniz.

Continue Reading